Здраве и спорт

Преработени храни, които трябва да се избягват

Posted On
Posted By admin
В идеалния случай, пазаруваме от фермерите на пазара всеки ден за пресни, местни храни и правим всички наши продукти от нулата. В действителност живеем далеч от нашите хранителни източници, трябва да купуваме храни, които можем да съхраняваме на рафта, и едва имаме време да ядем вечеря, още по-малко да я приготвим.

Преработените храни са удобни и не всички са лоши за вас. Предварително нарязани зеленчуци или плодове, консервирани в собствен сок, са само два примера.

Понякога обаче удобството може да означава големи количества скрит натрий, мазнини и захар.

Прочетете, за да научите кои преработени храни да избягвате и защо.


Видове преработка на храните

Широка гама от продукти се счита за преработени храни, включително: зърнена закуска, сирене, мляко, хляб, бисквитки, картофен чипс..

За обработка на храната се използват най-различни техники. Всяка преработена храна обикновено е замразена, консервирана, сушена, печена или пастьоризирана.

Храните могат да преминат през различни нива на преработка. От една страна, зеленчуците могат да се почистват, нарязват и порционират още преди да бъдат продадени. Най-обработените храни обаче ще съдържат много допълнителна захар, сол, олио и калории. Добър пример е замразената пица.

Добавките като сол и мазнини са там, за да направят храната безопасна за консумация. Добавят се и консерванти, за да се увеличи срокът на годност на храната. Когато става въпрос за спазване на здравословна диета обаче, плюсовете на тези добавки може да не надвишават минусите.

Понякога е лесно да пренебрегнете тези добавки в списъка на съставките. Внимавайте за термини като декстроза, малтоза, трансмазнини и хидрогенирано масло.Елементите, заредени с тези съставки, могат да ви осигурят почти два пъти дневното препоръчително количество натрий и захар.


Бекон

Беконът съдържа високи нива на натрий, което може да доведе до високо кръвно налягане. Натрият обаче е само началото.

Част от причината беконът да е толкова вкусен е, че е зареден с наситени мазнини. Наситените мазнини са свързани със сърдечни заболявания и затлъстяване. Опасността също дебне в почти всички закупени в магазина сланини заради количеството консерванти, които съдържа. Консервантите са свързани с различни здравословни проблеми, от главоболие до рак.

Според Международната агенция за изследвания на рака на Световната здравна организация преработеното месо като бекон и хот-дог може да бъде класифицирано като канцерогени. Това се дължи на количеството нитрати, които съдържат. Изследването ги счита за толкова лоши, колкото цигарите.


Гранола барове

Помислете за бара с гранола. Известен също като зърнен бар, той е пълнен със зърна и опакован в кутии.

Твърде лошите гранола барове също са пълни с добавени захари, които се храносмилат бързо и не задоволяват глада за дълго. Въпреки здравословния си маркетингов имидж, гранола баровете не предлагат много по пътя на доброто хранене.

Избягвайте ги заради голямото им количество прост въглехидрат и дългите им списъци със съставки, пълни с трудно произнасящи се думи.

 Пуканки за микровълнова фурна

Няма нищо лошо в пуканките (стига да няма сол и масло) и няма нищо лошо в микровълновата храна. Какво е толкова лошото в микровълновите пуканки?

В плика, в който се пукат е. Перфлуороалкилите са само един клас химикали, открити в микровълнови пуканки. Някои проучвания свързват перфлуороалкилите със здравословни проблеми толкова разнообразни, колкото нарушена бъбречна функция и лошо качество на спермата.

На всичкото отгоре микровълновите пуканки често се правят с палмово масло.

 


Сушени плодове

Може да посегнете към шепа стафиди или няколко парчета изсушено манго, за да задоволите сладкия глад. Има наистина основателна причина те да са толкова удовлетворяващи. Тези сушени плодове имат добро количество фибри, витамини и минерали, което ги прави по-добър вариант от Skittles.

Внимавайте обаче с размера на порцията. Дори малка порция носи висококалоричен удар с високо съдържание на захар. Допълнителната захар също обещава наддаване на тегло. Ако ядете повече от нуждите на тялото, това се добавя към мазнини в тялото ви.


Всички е в баланса 

Преработените храни не са модерно изобретение. Те са наоколо, откакто първото буре солено свинско плава през Атлантическия океан. Те са удобни и ни дават достъп до храни, които иначе биха загинали в транзит.

Насладете им се  умерено и използвайте здравия си разум. Проверете етикетите на хранителните стойности, за да избегнете нещо с високо съдържание на мазнини, захари и химикали, които не можете да произнесете. Не забравяйте да направите пресните, прости съставки акцент на вашата диета.

Докато мастните, сладките или солените преработени храни не представляват повече от 20 процента от ежедневния ви прием на храна, това е добре.

Някои преработени храни, които могат да бъдат по-здравословен избор, включват:

 

  • консервирана риба, като сьомга и риба тон   
  • замразени плодове и зеленчуци     
  • всички сортове боб с ниско съдържание на натрий

Related Post

leave a Comment