Разходка и отдих

Крепост Моняк, Родопи

Posted On
Posted By admin

В Община Кърджали се намира крепостта “Моняк” /”Мнеакос”/, край с. Широко поле, която е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите.


Средновековната крепост “Моняк“ (Мнеакос) край с. Широко поле се намира на 4 км източно от Кърджали, със защитена площ над 50 дка. Тук се намират останките на една от величествените средновековни крепости – Крепостта Моняк. Построена на скалист връх, наречен „ Шеста крепост“ през XII- XIII в. Първите сведения за Моняк се появяват по време на Третия Кръстоносен Поход, където рицарите успяват да завземат крепостта, която тогава е била важен стратегически обект на Византийската империя. След отминаването на кръстоносците, Византия успява отново да си върне контрола над крепостта, но само за да го отстъпи пак през 1204 г., след Четвъртия кръстоносен поход.

Крепостното плато Моняк (Монек, Монеакос) е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите с надморска височина от 586 метра и важно стратегическо значение (пазела е прохода Железни врата). Намира се над яз. Студен кладенец, до с. Широко поле. Платото е изключително стръмно откъм язовира, затова мястото е достъпно по стария път, който тръгва от с. Широко поле, минава през гората и излиза на крепостта. Посещението на местността си струва заради впечатляващата гледка, която се открива към Кърджали, яз. Студен кладенец и отсрещното село Лисиците.

От писмените сведения, достигнали до нас, се разбира, че Моняк е най- високата крепост в Родопите и е заемала площ от 50 дка. До наши дни е запазена малка част, но достатъчна за да покаже нейното величие през средните векове. Запазена е част от осемстенната кула , която достига до 3 м височина, както и останките на значителна по размери цитадела.  На запад от нея е имала сграда, вероятно двуетажна, като приземният етаж е бил вкопан в скалата, а горният се е поддържал от четири квадратни колони и подът му е на едно ниво със скалата . Забелязват се седи от две големи надземни водохранилища, както и складове за съхранение на храна.

Крепостта

Самата крепост се Състои се от две части.

Външната крепостна стена опасва хълма плътно от север. В западната част е разположен входът, с по една кула от двете страни. Северната е плътен трапецовиден бастион, а южната е била на няколко етажа, запазена днес на височина до 7.80 м. Стената продължава на юг, следвайки очертанията на терена, и достига до непроходим скален отвес с височина над 50 м.

Вътрешната стена на крепостта, както на повечето средновековни постройки, е изградена от ломен камък , съединен с бял хоросан и следва очертанията на скалата. Входът на крепостта е от западната страна и до него са разположени  две охранителни кули. Моняк е била дом на военните гарнизони, но е отваряла вратите си и за населението живеещо под нея, в случай на опасност.
 Според Жофруа Вилардуен, известен, средновековен хронист  и маршал, в крепостта Моняк , кръстоносците узнали за гибелта на императора си Бодуин Фландърски.  Тук се провежда и Баронския съвет , при който е избран новия император на латините, а именно Хенрих.
През следващите векове, в разцвета на Второто българско царство, крепостта Моняк е била българска погранична територия и е пазила българските земи от византийските набези.

Как се стига до Моняк

Тръгвате от с. Широко поле. В началото на селото хващате стария път вдясно. Той е с изровен асфалт и не е поддържан от години, но без проблем може да карате по него. Когато стигнете до кръстовище и поляна с чешма, пътят се разклонява на две. Продължавате по пътя и карате  до малък паркинг с табела за крепостта. Тук пътят отново се разделя на две и поемате по левия склон нагоре през борова гора. Може да продължите донякъде с високопроходим автомобил, но една част със сигурност трябва да извървите пеша. Разстоянието от паркинга до платото е около 2 км.

 Пътят към крепостта Моняк е изключително живописен, разкрива се чудна гледка към възвишенията на Западните Родопи, към красивия язовир Студен кладенец  и красивата долина по поречието на  река Арда.Преминава през борова гора, доста приятен е и определено няма да съжалявате за разходката.


Освен историческа забележителност, около крепостта се разкрива природната красота на Родопите. От крепостта се открива невероятна гледка към язовир „Студен кладенец” и град Кърджали. Едно прекрасно място, което си струва да бъде посетено. 

Related Post

leave a Comment