За дома

Какви щори да изберем за кухнята?

Posted On
Posted By admin

Проектирате кухнята на мечтите си и е необходимо да предвидите всичко, започвайки от мебели и уреди, преминавайки през подове, и достигайки до прозорците. Чудите се на какво да заложите, за да контролирате достъпът на светлина и преминаването на слънчеви лъчи. Щорите са решението. Те могат да бъдат акцентът, който коренно да промени визията на всяко помещение.

Съвети и идеи за декориране на прозорците в кухнята

 

Отправна точка в избора на щори е отговора на въпроса – попада ли прозорецът в зоната на пръскане, т.е. в близост до мивката и печката, където влиза в директен контакт с пръски от вода, мазнина, храна и въздействие на изпарения.

В модерните днес белите кухни, подходящо декорираните прозорци са чудесен акцент. Щорите биха могли да бъдат избора за контрастен или ярък цвят в интериора. Цветните акценти създават настроение и биха могли да бъдат отличителна черна на вашата кухня, но имат досадния недостатък бързо да омръзват. Изборът на щори за кухнята обикновено ни изправя пред дилемата, дали да заложим на ефектен модел и да дадем превес на естетиката или да подходим практично и да изберем материал, който е издръжлив. При всички случаи е практично изберете щори, които лесно и можете смените на приемлива цена.

Щорите в кухнята са изложени на въздействието на изпарения, включително мазни, висока температура, затова прахът полепва по-плътно, отколкото в другите стаи, и с обичайните решения в кухнята може да не постигнем задоволителен резултат.

 

Грижа за щорите в кухнята

Ако за всички помещения почистваме щорите от време на време, в кухнята те са  изложени на най-голямо количество мръсотия. Невъзможно е да не вземем предвид, че парата, димът, мазните петна или пръскането на храна са фактори, които въздействат неблагоприятно.

Така че е добре да помислим за по-късната им поддръжка е още при закупуването на щори за кухнята.

Външният вид на щорите би се влошил от твърде честите и неподходящи грижи.

Затова си струва да инвестираме в щори, които могат лесно да се мият, такива с възможност за разглобяване и измиване, или щори от материали, специално обработени против полепване на прах и издържащи на влага. Това ще защити външния вид и цвета на щорите в бъдеще. Но както всичко в живота, в един момент ще имате нужда от резервни части за щори. Резервните части са евтини и са лесно заменими – можете да направите ремонта и сами, така че не се притеснявайте от повреди.

 

Римски щори

Изработени от плат, който често има високо съдържание на памук, римските щори са податливи на петна, затова ако мястото им е в зоната на пръскане трябва да се уверим, че конкретният модел позволява лесно да се сваля платът за пране.

Хоризонтални щори

Вътрешни щори – алуминиевите щори, в това число хоризонталните щори  във всичките си модели са устойчиви на влага и здрави, имат лесна поддръжка. Предлагат се в голямото цветово разнообразие има избор и на неутрални, и на ярки цветове.

Руло щори

Изработени от полиестер, който от една страна не задържа прах и зацапвания, от друга страна е лесен за почистване и поддръжка, руло щорите са подходящ избор. Предлагат се в боата гама от модели, цветове и материи.

Щори ден и нощ

Ако стилът на вашата кухня е  модернистичен, с изчистени линии, щорите ден и нощ, биха били чудесен акцент във вашата кухня, но не е препоръчително да се поставят в зоната пръскане.

Вертикални щори

Вертикалните щори имат едно съществено предимство – можем да сменим текстила сами. Без значение, дали търсим промяна в помещението или са похабени от употреба – можем да поръчаме само ленти и да преобразим не само щората, а и стаята сами на ниска цена. Към всичко това като добавим и възможността да проектираме сами своята фото щора, прави избора на вертикални щори едни чудесен избор.

Плисе щори

Плисе щорите изработени от платове с високо качество и специална обработка против попиване на вода и влага, и полепване на прах, компактни и подходящи за малки прозорци , и прозорци с нестандартни форми, с неограничена гъвкавост в контрола на светлината. Ако ги изберем – не правим компромис с нищо.

Цветът на щората е важен

Препоръчително и да следваме общите принципи за избор на цветове за размера и цвета на стаите. Щори със светли нюанси оптически разширяват пространството. За разлика от тях, контрастните и изразителни цветове могат да бъдат декоративен елемент и да добавят характер на кухнята.

Изборът на цветове зависи от индивидуалните предпочитания и цялостния интериор. Топлите цветове – червен, оранжев или жълт стимулират и добавят енергия, а студените син, лилав или зелен успокояват и освежават. Това са само общи насоки, а въображението е това, което ще превърне кухненските щори в съгласуван компонент в целия декор.
Закупуването на щори за толкова капризно помещение като кухнята е предизвикателство. Затова си струва да вземем предвид всички фактори и да комбинираме естетиката с функционалността, така че продуктите да са красиви, функционални и практични в продължение на много години.

 

Related Post

leave a Comment