Авто

Какво представлява масленият филтър ?

Posted On
Posted By admin

Масленият филтър помага да се премахнат замърсителите от маслото на вашия автомобил, които могат да се натрупат с течение на времето, тъй като маслото поддържа двигателя ви чист.


Какво е маслен филтър и какво прави?

Масленият филтър е частта от двигателя на колата, която филтрира маслото. Това е устройство, което обикновено е с размерите на калай от печен фасул, което е абсолютно важно за гладкото функциониране на вашия двигател.

Задачата на филтъра е да премахва всички примеси или замърсяващи тела от моторното масло. Ако малки петна от твърди вещества попаднат в масления поток, тогава те могат да се разпръстнат и спускат върху жизненоважни части от машината и могат да ги износват много по-бързо. Ако например едно от тези петна от мръсотия или мънички камъни е достатъчно голяма, тя може да се настани в част от вашия двигател и да спре движението на буталото или да се затвори клапан. Това може да има сериозни последици за цялостната работа на вашия двигател и може да доведе до проблеми, които струват стотици, ако не и хиляди за коригиране.

Маслен филтър на колата ви – той е там, така че това да не се случи. Той помага да се почисти цялото моторно масло, за да се отстранят всички тези примеси, преди да продължат, за да не причинят големи щети на работните части на двигателя.

Но с течение на времето, тъй като филтърът привлича повече прах и мръсотия, той може да започне да се запушва и започва да спира да работи толкова ефективно, колкото преди. Ако филтърът бъде прекалено блокиран, за да върши работата си правилно, тогава мръсното масло ще продължи да циркулира около двигателя на вашия автомобил, което ще доведе до понижено налягане на маслото и риск от примеси, които да имат драстичен ефект върху вътрешната работа на вашия автомобил. Ето защо е изключително важно редовно да сменяте вашия маслен филтър.


Значението на чистото моторно масло

Чистото моторно масло е важно, защото ако маслото бъде оставено нефилтрирано за определен период от време, то може да се насити с малки, твърди частици, които могат да носят повърхности в двигателя ви. Това мръсно масло може да износва обработените компоненти на маслената помпа и да повреди лагерните повърхности в двигателя.


Как работят маслените филтри

Външната страна на филтъра е метална кутия с дебело уплътнение, която позволява плътно придържане към чифтовата повърхност на двигателя. Основната плоча на кутията държи уплътнението и е перфорирана с дупки около зоната точно вътре в уплътнението. Централния отвор е резбован, за да се свърже с монтажа на масления филтър на блока на двигателя. Вътре в кутията е филтърният материал, най-често направен от синтетични влакна. Маслената помпа на двигателя премества маслото директно във филтъра, където влиза от дупките в периметъра на основната плоча. Мръсното масло се прекарва (избутва под налягане) през филтърната среда и обратно през централния отвор, където отново влиза в двигателя.

Ръководството на собственика ви трябва да ви даде указание колко често трябва да сменяте вашия маслен филтър, тъй като той ще варира в зависимост от марката и модела на вашето превозно средство. Ако когато източите маслото от колата си, за да го замените, то изглежда много мръсно, тогава определено ще трябва да помислите за подмяна на вашия маслен филтър.


Ако изцедите маслото в прозрачен съд и го оставите да изстине, след като оставите всичко да изтече, ще можете да видите дали има много утайка, която се събира на дъното. Ако има утайка, това е ясен индикатор, че ще трябва да смените масления си филтър възможно най-скоро.

Related Post

leave a Comment