Авто

Как работи запалителната система на вашия автомобил

Posted On
Posted By admin

Целта на системата за запалване е да генерира висока волтова мощност от 12-волтовата батерия на автомобила и да изпраща това на всяка свещ, като запалва гориво-въздушната смес в горивните камери на двигателя.

Бобината е компонентът, който произвежда това високо напрежение,а задачата на кабели за свещи е да предадат електрическите импулси от бобината до свещите.Това е електромагнитно устройство, което преобразува тока на ниско напрежение (LT) от батерията в ток с високо напрежение (HT) всеки път, когато се отворят точките на прекъсвача на разпределителя.

Разпределителният блок се състои от метална купа, съдържаща централен вал, който обикновено се задвижва директно от разпределителния вал, понякога от коляновия вал.В металната купа се намират точките за прекъсване на контакта, рамото на ротора и устройство за промяна на времето за запалване. Освен това носи капачката на разпределителя.


Разпределяне на тока

Капачката на разпределителя е изработена от непроводима пластмаса, а токът се подава към централния му електрод от HT-проводника от центъра на бобината.

Вътре в капачката има повече електроди, често наричани сегменти, към които са свързани проводниците на свещта, по един на цилиндър.

Рамото на ротора е монтирано отгоре на централния вал и се свързва към централния електрод с помощта на метална пружина или натоварена с пружина четка в горната част на капачката на разпределителя.Токът влиза в капачката през централния електрод, преминава към центъра на рамото на ротора чрез четката и се разпределя към всяка тапа, докато рамото на ротора се върти.

Когато рамото на ротора се приближи до даден сегмент, точките за прекъсване на контакта се отварят и HT токът преминава през рамото на ротора към подходящия проводник за свещ.

Точките за прекъсване на контакта са монтирани вътре в разпределителя. Те действат като превключвател в синхрон с двигателя, който прекъсва и свързва 12-волтовата верига с ниско напрежение (LT) към бобината.Точките се отварят с камерите на централния вал и отново се затварят с пружинно рамо на движещия се контакт.При затворени точки LT ток тече от акумулатора към първичните намотки в бобината, а след това към точките на земята.

Когато точките се отворят, магнитното поле в първичната намотка се срива и във вторичните намотки се индуцира ток с високо напрежение (HT).Този ток се прехвърля към свещите чрез капачката на разпределителя.

На четирицилиндров двигател има четири камери. При всяко пълно завъртане на вала, точките се отварят четири пъти. Шестцилиндровите двигатели имат шест камери и шест електрода в капачката.

Положението на точките и тялото на разпределителя спрямо централния вал може да се регулира ръчно.

Това променя времето на искрата, за да се получи точна настройка.Допълнителни промени настъпват автоматично, тъй като оборотите на двигателя варират в зависимост от отвора на дросела.В някои съвременни системи за запалване микроелектрониката осигурява оптимално време за запалване за всички обороти на двигателя и условията на натоварване на двигателя.


Завършване на веригата

Цялостната система за запалване – запалителните свещи се завинтват в горивните камери в цилиндровата глава.HT ток преминава от всеки сегмент на капачката на разпределителя надолу на щепсела, който води към капачките на щепсела.След това преминава надолу по централния електрод, който е изолиран по дължината му, към края на щепсела.

 

 

 

Related Post

leave a Comment