Авто

Кога трябва да подменим накладките на колата ?

Posted On
Posted By admin

Може да не мислите много често за това, но спирачките на вашето превозно средство са една от характеристиките, които винаги трябва да са в отлично работно състояние. Нека да разгледаме как да разберем кога имате нужда от нови спирачки.

 

Има два начина за проверка на износването на спирачните накладки – чрез гледане и слушане. Първо проверете за износване, като погледнете вашите спирачни накладки през разстоянията между спиците на гумата. Външната подложка ще бъде притисната към метален ротор. Като цяло трябва да има поне 1/4 инча подложка. Ако видите по-малко от 1/4 инча тампон, може да искате да проверите или подмените спирачните накладки.


Случвало ли ви се е да чуете силно пронизващ звук, когато сте задействали спирачките? Това е малка метална подметка, наречена индикатор, която ви дава звуково предупреждение, че трябва да смените спирачните накладки. Трябва да стеи наясно с този звук (който е достатъчно силен, за да се чуе, докато прозорците са вдигнат, но не е достатъчно силен, за да се чуе ако работи радиото или климатика). Ако го чувате редовно, по-добре отидете да се видите с вашия механик.

Изключение прави, ако колата ви е след излагане на вода, например от дъжд или от измиване. Влагата може да причини тънък слой ръжда върху спирачните накладки. Това е нормално. Когато за първи път натиснете спирачка, тампоните, натискащи върху покритите с ръжда ротори, могат да причинят този звук на няколко пъти , докато ръждата се износи и звукът ще изчезне.


Ето някои други признаци, чрез които може да установите за проблеми, свтрзани със спирачките. Ако имате някой от тях, трябва да посетите сервиза си възможно най-скоро:

» Намалена чувствителност или теч

Ако спирачките ви не са толкова чувствителни, колкото трябва да бъдат, или ако педалът „потъне“ към пода, това може да е индикация за теч в спирачната система. Това може да бъде изтичане на въздух (в спирачния маркуч) или изтичане на спирачна течност. Единият признак за изтичане на спирачна течност е наличието на малка локва течност, когато колата е паркирана. Спирачната течност изглежда подобно на прясното моторно масло, но с по-малко “рядка” текстура.


» Криволичене на една страна

Ако вашето превозно средство се „дърпа“ на една страна, докато спирате, това може да е знак, че спирачните накладки са износени неравномерно или че в спирачната течност има чужди вещества. Възможно е вашето превозно средство да се нуждае от регулиране на спирачката или да трябва да изтечете и смени течността.

 


» Шлифоване или ръмжене

Този силен метален звук означава, че сте износили напълно подложките, най-вероятно отвъд подмяната. Шумът от шлайфане или ръмжене се причинява от двете парчета метал (диска и шублера), които се търкат заедно. Това може да “вкара” или да надраска вашите ротори, създавайки неравна повърхност. Ако това се случи, не се изненадвайте, ако вашият механик ви каже, че роторите трябва да бъдат „обърнати“ (процес, който изравнява повърхността на ротора) или дори да бъдат заменени.


» Вибрация

Вибрационният или пулсиращ педал на спирачката често е симптом на изкривени ротори (но също така може да показва, че вашето превозно средство е не е изправно). Вибрацията може да се чувства подобна на обратната връзка в педала на спирачката по време на спиране рязко на ревозно средство, оборудвано с антиблокиращи спирачки.

Това е знак за изкривени ротори, ако вибрациите се появяват по време на спирачни ситуации, когато антиблокиращите спирачки не са задействани. Изкривените ротори се причиняват от рязко спиране за дълги периоди, като например при шофиране по стръмна пътека или при теглене. При тези условия се създават огромни количества триене, загряващи роторите и причиняващи изкривяване. Вибрацията се усеща, тъй като спирачните накладки не могат да хванат повърхността равномерно. Ако шофирате в тези условия, не забравяйте да спирате периодично, за да оставите спирачките да изстинат.


За много собственици поддържането на спирачките на автомобила е нещо, което често се пренебрегва. Но поддържането на спирачките правилно калибрирани и в добро състояние може да предотврати скъпоструващи ремонти по линията и по-важното – да ви помогне да избегнете пътен инцидент.

Related Post

leave a Comment