Разходка и отдих

Бърза разходка на Витоша

Posted On
Posted By admin

В забързано си ежедневие в големия град често ни се иска малко спокойствие и чист въздух. Предлагаме ви една кратка разходка до Боянския водопад или отдих в планината на хижа Момина скала, където се простира широка поляна с беседки, пейки и масички, подходящи за активни дейности, игра или четене на любима книга.

До хижа “Момина скала” може да се стигне с кола през седмицата или с поход от различни точки на природен парк Витоша. От там вече лесно може да се ориентирате към Боянския водопад, който се намира на около 20-30 минути оттам, а гледката наистина си заслужава. Днес ще ви представим два избора за маршрут – от Боянското ханче, кв. Бояна и Златните мостове.

 

Национално исторически музей ( НИМ ) – Златните мостове – х. Момина скала – Боянски водопад

Идва пролет, снегът започва да се топи, а слънцето да ни топли с лъчите си все по-често. Предлагаме ви един сравнително нов, но много вълнуващ и приятен начин за предвижване до Витоша – електрически велосипеди, които може да наемете от паркинга през Национално историческия м

 

узей. Гражданите могат да наемат колело чрез мобилно приложение или на място. Цената за половин ден е 10 лева, а за цял – 15 лева. Велосипедите се предлагат с каска и катинар, който може да използвате ако искате да оставите велосипедите и да продължите пеша. Колелата са с батерии, достатъчни за 100км, като изразход

ването зависи от това, колко силна е степента на скоростта на която е настроено колелото. Обикновено от НИМ до х. Момина скала, а след това и с отбивка до Копитото батерията стига напълно.Тръгвайки оттам, преминавате нагоре към квартал Бояна към Природен парк Витоша и местността Златните мостове, стигайки до хижа Момина скала, където може а заключите велосипедите и да продължите с преход към Боянския водопад.

 

 

Боянското ханче – Боянски водопад

  • времетраене : 2 часа

 

Toва е един сравнително кратък маршрут, който започва от Боянското ханче. Движим се успоредно на Боянска

 

река докато стигнем до Боянския водопад. Пътеката нагоре е стръмна, но си заслужава, тъй като е много живописна. Внимавайте, когато е влажно, понеже става изключително хлъзгаво, особено ако сте решили да предприемете маршрута наобратно и да слезете покрай реката.

 

От водопада имаме още около 5 минутки изкачване, докато излезем на главната пътека за Бояна. По нея няма никакви опасности, широка е и сравнително полегата. Разходката надолу криволичи наляво – надясно, докато стигнем до разклона за Боянското езеро. Дължината не прехода е около 6 км

 

 

Златните мостове – х. Момина скала –  Боянски водопад

времетраене: час и половина

Пътеката започва от каменната река в местността Златните мостове, точно преди едноименното бистро. По нея има жълти обозначителни табелки. Маршрутът минава през хижа Момина скала и огромната поляна преди нея. Там може да се направи кратка почивка, преди да се продължи към Боянския водопад.

До тук маршрутът е лек и приятен. Пътечката е достатъчно широка. От тук към водопада, пътеката влиза изцяло в гората, на места е тясна, на други – стръмна и хлъзгава.

Като се стигне до Боянския водопад, има два варианта:

 

  • aко сте без кола, може да продължите надолу към Бояна. Преходът до

 

Бояна е около час. Така общо от Златните мостове до Бояна ще отнеме около 2 часа и половина, без мн

 

ого почивки. Пътеката е със средна трудност, но пък Боянската река предлага красиви речни пейзажи с многото си водоскоци;

  • другият вариант е да се върнете до Златните мостове.

 

Без значение кой от начините ще изберете, разходката сред природата определено ще ви даде много положителен заряд, с който ще може да рестартирате и да се върнете с пълни сили към ежедневните си задачи и работа.

Related Post

leave a Comment